Posted on

Teknik och vetenskap i Stockholm

Sverige är ett av världens mest högteknologiska länder och det finns flera hundratals välutbildade forskare som jobbar med framtidens uppfinningar. I sin tur innebär detta också att Stockholm är en av världens mest innovativa städer. Det bevisas tydligt genom de många olika universitetsprogrammen som har sitt säte i staden, men det bevisas också genom de olika företagen som startats i Stockholm. I Stockholm har nämligen flera olika inflytelserika företag startats och många av dem har fortfarande sitt huvudsäte kvar i staden. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur företagsklimatet inom teknik och vetenskap ser ut i just Stockholm.

Bra möjligheter att hyra kontor och nätverka

Stockholm är en av världens absolut bästa städer när det komma till att nätverka med likasinnade. Ofta börjar detta genom att ett nytt företag startas och ett kontor hyrs i ett kontorshotell. Det finns faktiskt flera lediga kontor att hyra i Stockholm, det handlar bara om att hitta rätt och prata med rätt personer. Det finns till och med företag som hjälper till med att hyra ut kontorslokaler. Ett av dessa är Workaround som har flera olika kontor ute på marknaden just nu. Även om Stockholm ibland kan uppfattas som krångligt att hitta boende och kontor i behöver detta inte vara fallet. Inom teknologi- och vetenskapsbranschen är det dock viktigt att ha i åtanke att det kan bli dyrt för nystartade företag, men det går att hitta flera bra fynd genom att dela kontorslokaler med andra företag, vilket i sin tur gör det möjligt att nätverka.

Högteknologiska företag med bakgrund i Stockholm

Internationellt sett anses Stockholm och Sverige vara otroligt utvecklade inom teknologi och forskning. Detta är också en bild som Sveriges regering ofta tycker om att visa upp då det påvisar ett tryggt och stabilt affärsklimat. Som en del av detta finns det flera exempel på företag som har haft sitt säte i just Stockholm. Ett av dessa företag som nu finns i nästan hela världen är Spotify. I dagsläget har Spotify mer än 70 miljoner betalande kunder och det finns fler än 30 miljoner låtar att lyssna på. Ett annat företag som också används i hela världen är Skype, som startades av en entreprenör vid namn Niklas Zennström. Sedan dess har han sålt Skype till Microsoft för cirka 8,5 miljarder amerikanska dollar. Detta är bara två exempel på företag med sina säten i Stockholm. Det finns också flera andra, exempelvis King, Mojang, Klarna och Evolution Gaming.

En välutbildad befolkning

En av de allra viktigaste anledningarna till att Stockholm och Sverige har lyckats så pass bra är att nästan alla ungdomar i de större städerna nu väljer att plugga på universitet. Det innebär i sin tur att många är välutbildade och blir experter på de områden som de startar företag inom. I Stockholm finns nämligen flera universitet som är aktiva inom både vetenskap och teknologi. Det handlar bland annat om Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Handelshögskolan. Alla dessa läroverk har bidragit till det affärsklimat som nu finns i Stockholm.