Posted on

Smart teknik i självstyrande hem

Vetenskapen inom hemteknik utvecklas i stormsteg och idag kan man ha ett så kallat smart hem där många funktioner som belysning larm, garageportöppning, luftvärmepump eller fjärrövervakning av hemmet styrs genom en app kopplat till ett speciellt system i hemmet.

Spar el med automatisk lampsläckning och rörligt elpris!

Innan man ska skaffa sig ett smart hem, kan det vara bra att få tips hur man väljer ett smart hemsystem och vilka funktioner man önskar ha. Alla smarta hemsystem har en hub som är huvudkomponenten i systemet och de kan styra många tekniska saker i hemmet. När man installerar ett smart hemsystem, finns det många olika tekniska tillbehör. I ett vanligt hem lämnar man ofta lamporna på i det rum man har varit och det kan dra en hel del extra el. Genom att installera ljussensorer som det smarta hemmet kan styra, kan belysningen sättas på och av automatisk. Går man ut från rummet släcks lamporna och detta är ett perfekt sätt att spara mycket el! När det kommer till el och kloka val kan man välja ett rörligt elpris med fantastiska förmåner och marknadens lägsta priser! Fördelen är att man också kan få smarta funktioner som bonustimmar eller till exempel de första två månaderna kostnadsfritt!

Hubben som hjärtat i det smarta hemmet

Att välja vilken hub man ska ha till det smarta hemmet, kan vara svårt utan kunskap om hubbar och då är det bra om man har en lista på bra hubbar som kan förklara vilka funktioner de har, samt vad de kan styra i hemmet. En hub kan ihop med den en anpassad app, starta kaffebryggaren innan man ens är i köket, sätta på favoritprogrammet automatiskt till morgonkaffet eller rulla upp garageporten när man är på väg till bilen. En hub stöder olika tekniska protokoll det vill säga bluetooth, wifi eller infrarött ljus. Ju fler protokoll en hub stöder, ett desto mer automatiserat hem kan man få. Idag kan man få tag på högteknologiska hubbar som Google Nest Hub, Animus Heart, Logitech Harmony, Athom Homey 2.0, Fibaro Home Center 3 eller till exempel Samsung Smartthings.

Ett smart hem innebär ett avancerat system som både kan ha sensorer och teknik som känner av rörelse, eller är förprogrammerat till vissa tider. Fördelen är att man även kan ha ett röststyrd smart hem som programmerats till att utföra åtgärder på röstkommando av ägaren. Ett röststyrd smart hem, kan till exempel släcka lampan när man ber om det, eller koppla om TV:n till just det programmet man vill se. Det viktigaste är att hemmets teknik är sammankopplat med systemet för att fungera. Ett smart hem ökar även säkerheten med smarta larmsystem och forskning visar att smarta hem är säkrare för äldre både med tryggare larmsystem, men också mer assistans i den dagliga vardagen. Är man äldre och har svårt att gå, kan en röststyrd funktion hjälpa sätt på kaffet eller tända lampan i ett annat rum.