Posted on

Historisk teknik – så har den utvecklats

Tekniken såg inte annorlunda ut för 200 år sedan mot vad den gör idag. Men hur har den utvecklats egentligen?

Teknikens häftiga utveckling

År 1800 inleddes med en stor förändring. Det var italienaren Alessandro Volta som uppfann batteriet. Voltas utveckling låg till grund för att bland annat utveckla industrin. Tack vare batterier kunde de spara stora pengar på andra kostnader. Batteriet idag har dessutom förändrats rejält. Det är generellt mindre och används till bland annat fjärrkontroller eller fordon.

Just fordon har förändrats på många sätt. Till exempel bilar, som skulle vara nästan omöjliga att känna igen för 100 år sedan. Grunderna med fyra hjul, en ratt och motor finns kvar, men det finns stora förändringar. Till exempel när det kommer till designen, som i modern form har gjort bilen mycket smidigare. De betydligt kraftigare motorerna har gjort att bilen både är starkare, snabbare och kan ta sig längre utan att dra lika mycket bränsle.

Tekniken har även utvecklats i hemmet. Man kan kolla på dammsugaren som ett exempel. Den var under mitten av 1900-talet en stor och klumpig maskin. Nu är den betydligt smidigare och lättare att använda. Dessutom finns det gott om självgående dammsugare. Samma sak gäller för gräsklippare. Det här var länge stora och lite klumpiga maskiner. Idag finns åkgräsklippare som gör det enkelt att klippa gräset utan att bli allt för svettig. Vill man göra det helt utan att svettas går det, precis som för dammsugare, att använda en självgående maskin.