Posted on

Från science fiction till vetenskap och teknik

Science fiction har visat oss hur framtiden kan se ut. Senaste årtiondet har vi upplevt hur vad som tidigare var tekniska fantasier blivit en verklighet såsom smartphones, laptops och surfplattor. Exempelvis bildtelefoner har sedan 1800-talet varit science fiction medan vi idag använder bildtelefoni varje dag utan att ens reflektera över dess revolutionerande effekt. Jules Verne hade en son, Michel Verne, som var den första att skildra idén att kunna se personen man talade med över en telefon.

Förläggaren Hugo Gernsback myntade uttrycket ”science fiction” på 1920-talet. Men tankegångarna inom science fiction handlar inte om att förutsäga framtiden utan mer om att visa hur framtiden kan gestalta sig. Inte heller kan författarna förutsäga vilka konsekvenser ett vetenskapligt eller tekniskt genombrott kommer att ha för vår civilisation och dess framtid. Däremot anses science fiction vara vår tids realism, ett uttryck som kommer från författaren Kim Stanley Robinson (1952). I en föreläsning försökte Robinson beskriva de två sätt som science fiction verkar på. Science fiction försöker att beskriva en sannolik framtid eller vara en metafor samt tolkning av sin samtid. En duktig science fiction författare kan ge framtida ingenjörer och forskare inspiration genom sina visioner.

Många forskare använder idag science fiction för att förklara sin forskning och som inspiration. Att ny design och teknik tagit mycket av sin inspiration från science fiction är ett faktum. Exempelvis TV-serien Star Trek’s först episod från 1965 visade en mobiltelefon som kom att bli verklighet under 80-talet. Arthur C Clarkes science fiction bok ”Dial F for Frankenstein” från 1964 var inspirationen för internets fader Tim Berners Lee. Ray Bradbury omnämnde hörlurar i sin klassiska bok ”Fahrenheit 451” från 1953. Filmen ”Tillbaka till framtiden” från 80-talet introducerade Hoverboards som idag kan köpas som prototyp. En uppfinning som en gång i tiden revolutionerade världen och våra liv var glödlampan. Idag har forskningen och utvecklingen gått framåt med stormsteg. Bland annat Hide A Lite är på framkant inom dagens moderna belysning och experter på energisnåla LED-belysningar. Du kan hitta Hide-A-Lites stora sortiment hos Elgrossisten.se med allt från spotlights, downlights, väggbelysning samt utomhusbelysning. Hos Elgrossisten finns ett mycket stort kvalitets sortiment med många olika modeller av Hide A Lite till riktigt bra priser.

Vetenskap och teknik har definitivt förändrat världen från bara några årtionden till idag. Science fiction har varit en bidragit till inspiration, teknik, utveckling och design av de produkter vi idag använder dagligen. TV-serien Star Trek från 1965 bidrog till design av en lång rad produkter bland annat mobiltelefonerna som (i TV-serien) var små och ihopvikbara. Dessutom introducerades TV publiken av touch-screens samt video-samtal. En annan uppfinning var Star Trek’s universella översättare som idag finns som en version med sju olika språk.

Science fiction har varit sida vid sida till vetenskapliga upptäckter och teknisk utveckling. Dagens science-fiction har stora möjligheter att kunna bli verklighet i framtiden. Dagens teknik utvecklas med enorm hastighet och vad vi trodde var omöjligt för bara trettio till fyrtio år sedan är idag verklighet och många gånger mer avancerat än vad många trodde var möjligt. Vi har kommit på klarhet att möjligheterna är oändliga och att kanske ingenting är omöjligt.