Posted on

Nya rön kring munhälsan

De flesta vill ju ha ett vitt leende av estetiska skäl, men visste du att munhälsan är viktig för hela kroppen och inte enbart en utseendefråga? På senare tid har det forskats mycket kring munhälsa och man har då sett kopplingar mellan olika sjukdomstillstånd och en dålig munhälsa. Här berättar vi mer om det och om varför det är så viktigt att ha en bra tandläkare.

Kopplingar till hjärt- och kärlsjukdomar

Går du med en infektion i tanden som ibland gör ont? Då borde du genast uppsöka tandläkare och få skadan åtgärdad. Man har nämligen kunnat se att det finns en koppling mellan sjuka tänder och hjärt- och kärlsjukdomar. Man tror att det beror på att de bakterier som uppkommer vid en tandinfektion kan spridas till andra delar av kroppen och påverka blodtrycket så att det blir högre. Ett för högt blodtryck är som bekant inte bra för varken hjärta eller kärl.

Det är dock viktigt att du inte blir rädd om du har dåliga tänder. Det går alltid att åtgärda en dålig munhälsa på olika sätt. Det första du bör göra är att uppsöka en bra tandläkare, till exempel Södertandläkarna om du bor i Stockholmsområdet. Hos Södertandläkarna är det dessutom enkelt att boka en tid online. Du kan sedan få hjälp med allt från förebyggande behandlingar till implantat om det skulle behövas. De har också lång erfarenhet och jobbar aktivt för att du som patient ska känna dig trygg. Det är extra bra om du till exempel lider av tandläkarskräck.

Viktigt att börja ta hand om munhälsan i tidig ålder

Hos Socialstyrelsen kan man tyvärr läsa att munhälsan hos barn verkar bli sämre. Det kan bero på ändrade matvanor och mindre kunskap om munhälsa. Man arbetar därför med att stimulera bra vanor i hemmiljön. Bland annat kan man hos tandläkaren få lära sig hur man ska borsta tänderna och hur ofta man bör göra det. Man får också lära sig om vilken mat som kan vara skadlig för tänderna och vilken mat som är bra för tänderna. Det går även bra att boka tandvård för barn hos Södertandläkarna. Är du under 23 år gammal kan du ringa och boka en tid för att se över din munhälsa.

Vad beror dålig munhälsa på?

Det har länge varit en missuppfattning att dålig munhälsa endast beror på dålig tandvård. Visst kan det vara så att bristande tandskötsel ger dålig munhälsa, men det finns också en rad andra orsaker. Det kan vara så att man har drabbats av sjukdom eller så äter man en eller flera mediciner som sliter på tänderna. Vissa har också helt enkelt sämre tänder än andra utan någon speciell orsak. Det är helt enkelt bara så orättvist att någon kan hoppa över tandborstningen ibland utan att något speciellt händer, medan någon annan inte kan hoppa över tandtråden en enda gång utan att få ett blödande tandkött.

Eftersom det finns ett stigma runt dåliga tänder är det ofta så att den som har sådana drar sig för att uppsöka vård. Man är helt enkelt rädd för att bli illa behandlad på grund av sina dåliga tänder. Så ska det inte behöva vara och hos en bra tandläkare är det inte heller på det sättet.