Posted on

Allt om teknik

Vetenskap om teknikVetenskap om teknik

Teknik och vetenskapTeknik och vetenskap

Hur har teknik och vetenskap förändrat världen?

Såväl teknik som vetenskap har en väldigt stor påverkan på hur världen sett ut, och ser ut. Det är tack vare det här som världen lyckats ta sig framåt på många sätt.

Teknik – något för alla

Just teknik kan kännas som något som inte lockar oss alla, av flera anledningar. Till exempel beror det på att den kan vara svår att förstå sig på. Teknik fungerar på olika sätt. I vissa fall kan den vara väldigt enkel att tolka, då den med enkel logik går att använda. I andra fall är det betydligt svårare. Då passar sig tekniken bäst för den som är lite tekniskt lagd.

Det som dock är fint med tekniken är att den generellt har olika grenar som kan passa för i princip alla människor. Vare det sig handlar om svårighetsgrad, eller vad tekniken i frågan faktiskt ger ut. När det kommer till smartphones är det ett bra exempel på hur det är teknik som de flesta tycker om. Den stora majoriteten av befolkningen har fördelar av smarta telefoner och ser positivt på dem. Samma sak gäller för utvecklingen av datorer. En dator har gått från att vara något stort och klumpigt till att kunna bäras med enkelhet med en hand.

Bilar är en annan produkt från den tekniska världen som har gjort en häftig utveckling. För 100 år sedan tog de sig fram i knapp styrfart. Nu går de i hundratals kilometer i timmen, kan styras utan chaufför och har några välutvecklade egenskaper. Inte minst för att spela musik, ge ökad komfort eller bromsa automatiskt när fordonet registrerar något framför.

Vetenskap har förändrat världen

Precis som teknik kan vetenskap ibland uppfattas som tråkigt. Det finns personer som skulle kunna argumentera för att vetenskap inte är roligt, men desto fler som skulle styrka att det är intressant. Men vare sig man tycker det är bä eller bu går det inte att förneka att vetenskap är viktigt. Grundläggande kan man påstå att vetenskap som begrepp beskriver vad namnet antyder, det vill säga kunskap om något man kan veta. Det kan i sig vara väldigt brett.

Fysik, kemi, medicin och andra naturvetenskapliga ämnen är bra exempel på vetenskap. Inom medicin läggs enorma resurser för att kunna hitta och motverka olika sjukdomar. Cancer är en av de vanligaste sjukdomarna som man försöker få bort.

Inom fysik utvecklas mycket. Det här är en av många anledningar till att människor kan åka till rymden, flyga eller förstå hur världen fungerar. Fysik är inte ett ämne som är enkelt alla gånger, vilket många kan skriva under på. Men tack vare sin utveckling har fler och fler fått förståelse för de grundläggande bitarna av vad fysik faktiskt innebär.

Vetenskap och teknik går hand i hand?

Vissa saker går självklart i hand i den moderna världen. Är teknik och vetenskap två exempel på det?

Därför hör vetenskap och teknik ihop

Det finns många exempel som kan ges för att förklara hur vetenskap och teknik hänger ihop. På SVT sänds till exempel Vetenskapens värld. Det är ett program där vetenskap och teknik minst sagt går hand i hand, vilket är ett rimligt påstående. Bland annat eftersom teknik är något som är under ständig utveckling, och vetenskap är något som utvecklas.

Dessutom finns fler ämnen, tillhörande vetenskap och teknik, som passar bra ihop. Men ett första exempel är taget från tekniken själv. Att utveckla tekniska prylar, produkter och tjänster är viktigt inom vetenskapen. Till exempel genom att ta fram saker som världen kan ha nytta av. Från teknikens värld har det funnits många exempel på det här genom åren. Telefonen är en viktig del i teknikens historia. Bland annat då den skapade ett helt nytt sätt för att kommunicera. Nu för tiden tar de flesta det för givet, men att kunna prata med någon annan via en liten telefon, som befinner sig på andra sidan av världen, är något som man för inte allt för länge sedan inte ens kunde drömma om.

Vetenskap och tekniken går framåt

En av de häftigaste sakerna med såväl teknik som vetenskap är att se hur allt utvecklas. I takt med att människan generellt får en bredare och bättre kunskap går teknikens framfart inte att missa. Telefonen nämndes tidigare, och är ett bra exempel på hur teknik tar fart. Från att behöva koppla samtal till appar som gör samtal till alla delar av världen möjliga, helt gratis.

Flygindustrin har också dragit nytta av ny teknik, samt teknik som de själva utvecklar. Få hade troligtvis sett det som en självklarhet att kunna flyga överallt för 60 år sedan. Idag kan man, tack vare moderna plan, åka med flighter som varar i nära 20 timmar.

Samma sak gäller för utvecklingen av farkoster. När man för första gången tog sig till månen 1969 var det en enorm bedrift. Sedan dess har branschen utvecklats och tagit rejäla kliv. Under 2020-talet finns det till och med tecken på att privatpersoner ska kunna ta sig upp i rymden.

Hur utvecklas tekniken?

Utvecklingen av tekniken har sedan andra världskriget gått i en rasande takt. Men hur har det sett ut rent konkret?

Teknikens utveckling i världen

Vaccin, vapen, telefoner, fordon och respiratorer. Många saker som idag tas för givet var inte ens tänkbara för ett antal decennier sedan. Alla vet om att tekniken i världen har gått framåt väldigt snabbt, men ibland kan det vara svårt att förstå sig på hur fort det egentligen har gått.

När man sitter med sin smartphone och skriver på Twitter, kollar på bilder från en kompis i Amsterdam på Instagram och chattar med en vän i Indonesien inser man inte alltid att det är tekniska mirakel som lett till det. För de som levde innan andra världskriget, och även efter det, var det långt ifrån tänkbart.

Att kommunicera på 1930-talet var till exempel så gott som en omöjlighet. Visst, det gick att ringa på vissa sätt, men skicka brev var det de flesta fick göra. Att förflytta sig var också oerhört svårt och begränsat. Men från att få åka tåg eller långsamma bilar går nu bilarna idag snabbare än tågen då.

Tack vare flygindustrin man kan nu under ett dygn förflytta sig över hela världen. Det här har gett människor en helt annan möjlighet i dagens samhälle. En svensk kan enkelt hälsa på vänner eller släktingar i USA. Dessutom är det inte bara människor som förflyttas. Möjligheten att skicka varor eller andra fysiska föremål är enkelt, och går ofta på bara några dagar, trots att de ska skickas hundratals mil. Pengar är dessutom ännu enklare att skicka. Istället för att skicka kuvert kan man via tjänster skicka pengar online.

Vetenskap om tekniken förändrar världen

Tycker du att vetenskap känns som något tråkigt? Tänk om i så fall, det har nämligen förändrat ditt och mängder av andra människors liv.

Så har tekniken förändrat en hel värld

Att fråga sina föräldrar, eller mor- och farföräldrar, kan ge en tydlig bild av vilken teknisk lyx man lever i. Utvecklingen har gått enormt starkt framåt, och det inom det minsta.

En av de största sakerna att förändra världen är internet. Det här gav och ger människor möjligheten till helt nya saker. Vill man kontakta någon finns det mängder av appar och hemsidor man kan göra det via. På det sättet går det att skriva och ringa till människor över hela världen.

Internet har också andra positiva effekter. Till exempel när det kommer till att köpa produkter. Även om det har påverkat vissa butiker har näthandeln många fördelar med sig. Att kunna köpa mat eller saker från andra delar av världen har aldrig varit enklare. Via till exempel Amazon kan man köpa sådant snabbt. Det har också lett till billiga priser. Att köpa saker man behöver, eller bara vill ha, från hela världen behöver inte kosta skjortan.

Framtida tekniken i Sverige

Sverige är ett världsledande land inom tekniken och fortsätter att utvecklas. Vad kommer det att innebära för svenskarna och resten av världen?

Så kan tekniken utvecklas

Gång på gång fortsätter Sverige att toppa listorna vad det gäller teknik, utveckling och innovation. Det är få länder som kan slå Sverige på fingrarna där. Vad innebär det rent konkret? Mycket beror på vad svensk teknik satsar på.

När det kommer till innovation är Sverige i princip först, det är bara Schweiz som ligger före. En anledning till det är att svensk teknik och innovation satsar på miljösmarta alternativ. Just där kommer Sverige att vara fortsatt starka. Det innebär att svensk teknik kommer utvecklas för att minska miljöutsläppen.

Det kommer inte att rikta sig enbart till svenskar, utan även andra nationer, för att ge en hållbar lösning. Svensk teknik kan därför förväntas komma inom områden för fordon, såsom elbilar och nya bränslen. Till exempel inledde Sveriges regering under 2021 en utredning för att se över möjligheterna till att använda vätgas. Just vätgasen är med i diskussionen om att komma att bli framtidens bränsle för att sänka de utsläpp som pågår i världen.

Historisk teknik – så har den utvecklats

Tekniken såg inte annorlunda ut för 200 år sedan mot vad den gör idag. Men hur har den utvecklats egentligen?

Teknikens häftiga utveckling

År 1800 inleddes med en stor förändring. Det var italienaren Alessandro Volta som uppfann batteriet. Voltas utveckling låg till grund för att bland annat utveckla industrin. Tack vare batterier kunde de spara stora pengar på andra kostnader. Batteriet idag har dessutom förändrats rejält. Det är generellt mindre och används till bland annat fjärrkontroller eller fordon.

Just fordon har förändrats på många sätt. Till exempel bilar, som skulle vara nästan omöjliga att känna igen för 100 år sedan. Grunderna med fyra hjul, en ratt och motor finns kvar, men det finns stora förändringar. Till exempel när det kommer till designen, som i modern form har gjort bilen mycket smidigare. De betydligt kraftigare motorerna har gjort att bilen både är starkare, snabbare och kan ta sig längre utan att dra lika mycket bränsle.

Tekniken har även utvecklats i hemmet. Man kan kolla på dammsugaren som ett exempel. Den var under mitten av 1900-talet en stor och klumpig maskin. Nu är den betydligt smidigare och lättare att använda. Dessutom finns det gott om självgående dammsugare. Samma sak gäller för gräsklippare. Det här var länge stora och lite klumpiga maskiner. Idag finns åkgräsklippare som gör det enkelt att klippa gräset utan att bli allt för svettig. Vill man göra det helt utan att svettas går det, precis som för dammsugare, att använda en självgående maskin.

Framtidsteknik i världen

Många ställer sig frågan varje dag: Hur kommer framtidens teknik att se ut?

Flygande bilar och inga miljöutsläpp?

Teknik bevakas i stor utsträckning. Till exempel i svensk media där såväl Aftonbladet som Expressen ofta skriver om det här ämnet. Då är det inte ovanligt att ämnen som framtidens teknik är något som det skrivs om.

Att gissa hur tekniken kommer se ut om 10 år, eller om 50 år, är inte enkelt. Mycket beror på att tekniken utvecklas så fort att det är svårt att hänga med i vad som kommer snappas upp, och vad som inte kommer att användas.

Det har länge talats om en framtid med flygande bilar. Kommer det vara något som finns i framtiden? Möjligheten att utveckla det lär finnas inom ett antal decennier, men räcker det? I första hand utvecklas självkörande bilar, som redan får kritik. Bland annat för hur man ska lösa säkerheten. Även utsläppen är en viktig del. Ett gemensamt problem som forskare försöker lösa är den om att minska klimatutsläppen. Här har framtida fordon en viktig roll, samt bränslen. Om det kommer bli elektricitet, vätgas eller något annat syntetiskt återstår att se.

Har du några frågor? Kontakta oss då via det här formuläret!

Allt du vill veta om teknik och vetenskap!Allt du vill veta om teknik och vetenskap!